10 ερωτήσεις και 10 απαντήσεις για το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius

 

1. Τι είναι το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius και ποια τα οφέλη του;

"Το Comenius, είναι  μια πολυμερής σύμπραξη σχολείων από όλη την Ευρώπη, εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα "Δια Βίου Μάθηση" που προωθεί η Ε.Ε. και στοχεύει να βοηθήσει τους νέους και το εκπαιδευτικό προσωπικό να κατανοήσουν καλύτερα το εύρος του ευρωπαϊκού πολιτισμού, των γλωσσών και των αξιών. Επίσης, βοηθά τους νέους να αποκτήσουν τις βασικές δεξιότητες της ζωής και τις αναγκαίες ικανότητες για προσωπική ανάπτυξη, μελλοντική εργασιακή απασχόληση και ενεργό δράση στην κοινωνία.

Οι στόχοι του:

1. Βελτιώνει και αυξάνει τις μετακινήσεις των μαθητών και των καθηγητών στην Ευρώπη.

2. Αυξάνει τις συνεργασίες μεταξύ σχολείων της Ευρώπης με τουλάχιστον 3 εκατομμύρια μαθητές να εμπλέκονται σε αυτές τις δραστηριότητες.

3. Ενθαρρύνει τη γνώση ξένων γλωσσών ως μοναδικού «οχήματος» προς την κατανόηση, τη φιλία και τη συνεργασία, προωθεί καινοτόμες πρακτικές στη χρήση των Η/Υ, βελτιώνει στη θεωρία και στην πράξη τη διδασκαλία.

4. Εισάγει την Ευρωπαϊκή Διάσταση στην εκπαίδευση, βελτιώνει τις παιδαγωγικές προσεγγίσεις και τη διοίκηση του σχολείου.

5. Κάνει την επιστήμη πιο ελκυστική, ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα, την πρωτοτυπία και την ευγενή άμιλλα.

6. Φέρνει σε επαφή ποικίλες ομάδες μαθητών και καλλιεργεί την ανεκτικότητα, το σεβασμό και την αλληλεγγύη. "

 

2. Πώς μπορεί να συμμετέχει ένα σχολείο στο πρόγραμμα;

Για να λάβει μέρος ένα σχολείο στο πρόγραμμα Comenius πρέπει να έρθει σε επαφή μα άλλα σχολεία της Ευρώπης και να ετοιμάσουν ένα ντοσιέ για το θέμα που έχουν επιλέξει να πραγματευθούν.  Έπειτα στέλνουν το ντοσιέ στον εθνικό τους φορέα (για την Ελλάδα αντιπρόσωπος είναι το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών). Ο εθνικός φορέας θα αποφασίσει ποιο ντοσιέ από όσα έχουν κατατεθεί είναι ικανό να λάβει τη χρηματοδότηση ώστε να συνεχίσει την έρευνα και τη διακρατική συνεργασία.


Το Γυμνάσιο Φίλιας, με υπεύθυνη προγράμματος την εκπαιδευτικό της αγγλικής γλώσσας κ. Πολυξένη Σκλεπάρη, ετοίμασαν και έστειλαν το ντοσιέ τους το χειμώνα του 2012. Στις αρχές Αυγούστου ήρθε η απάντηση ότι ο εθνικός μας φορέας θα χρηματοδοτήσει την περαιτέρω έρευνα και διακρατική συνεργασία.

 

3. Τι θέμα θα πραγματευτεί το Γυμνάσιο Φίλιας;

Το θέμα που θα πραγματευτεί το σχολείο μας σε συνεργασία με άλλα Ευρωπαϊκά σχολεία είναι πάνω στην υγιεινή διατροφή και έχει τίτλο FOOD4LIFE ? ΦΑΓΗΤΟ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ.

 

4. Τι στόχο έχει η εργασία πάνω σε αυτό το θέμα;

Στόχος της εργασίας είναι να μελετήσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις για την αξία της σωστής διατροφής στην υγεία.  Στα πλαίσια του προγράμματος οι μαθητές θα καλλιεργήσουν με βιολογικές μεθόδους φυτά και βότανα, θα καταγράψουν και θα συγκρίνουν την ανάπτυξη των καλλιεργούμενων ειδών σε διάφορα μέρη της Ευρώπης και θα ετοιμάσουν παραδοσιακές και υγιεινές συνταγές.

 

5. Με ποια άλλα σχολεία θα συνεργαστούμε;

Τα σχολεία με τα οποία θα συνεργαστούμε πάνω στο θέμα FOOD4LIFE είναι τα ακόλουθα:

  1. Γυμνάσιο ?Montcau La Mola S.L.? στη Βαρκελώνη, Ισπανία.
  2. Γυμνάσιο ?Scuola Secondaria di primo grado "Il Guercino?, στο Cento, Ιταλία.
  3. Γυμνάσιο ?Coll?ge Sonia Delaunay? στη Villefontaine, Γαλλία.
  4. Δημοτικό σχολείο ?OSNOVNA ?OLA IVANA BABI?A-JAGRA MAREZIGE? στη Marezige, Σλοβενία.
  5. Δημοτικό σχολείο ?Scoala cu clasele I-VIII Pietroasa? στο Pietroasa, στη Ρουμανία.

Αν θέλετε να δείτε ένα βίντεο που ετοίμασε το σχολείο μας με τις χώρες αυτές πάνω στο χάρτη πατήστε εδώ

 

6. Θα ταξιδέψουν μαθητές και καθηγητές σε άλλες χώρες;

Μαθητές και καθηγητές του σχολείου μας θα ταξιδέψουν στα σχολεία που αναφέρθηκαν πιο πάνω για να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των εργασιών μας και να συνεργαστούν με τα άλλα σχολεία .  Οι μαθητές θα φιλοξενηθούν από οικογένειες μαθητών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

 

7. Ποιες είναι οι προγραμματισμένες επισκέψεις;

Μαθητές και καθηγητές του σχολείου μας θα πραγματοποιήσουν τις παρακάτω επισκέψεις σε σχολεία:

1η Επίσκεψη - 16 Οκτωβρίου έως 21 Οκτωβρίου 2012, Ισπανία.

2η Επίσκεψη -  6 Φεβρουαρίου έως 11 Φεβρουαρίου 2013, Ιταλία.

3η Επίσκεψη - 17 Μαρτίου έως 22 Μαρτίου 2013, Γαλλία.

4η Επίσκεψη ? 4 Απριλίου έως 9 Απριλίου 2013, Σλοβενία.

5η Επίσκεψη ? 24 Φεβρουαρίου έως 1 Μαρτίου 2014, Ρουμανία

6η Επίσκεψη ? 6 Απριλίου έως 11 Απριλίου 2014, Ισπανία

 

8. Θα έρθουν μαθητές και εκπαιδευτικοί από τα σχολεία με τα οποία συνεργαζόμαστε;

Μαθητές και εκπαιδευτικοί από τα άλλα ευρωπαϊκά σχολεία θα επισκεφθούν το σχολείο και το χωριό μας το Σχολικό Έτος 2013-2014 και συγκεκριμένα από 7 Οκτωβρίου έως 12 Οκτωβρίου 2013.9. Πόσο καιρό διαρκεί αυτό το πρόγραμμα;

Το πρόγραμμα διαρκεί δύο χρόνια δηλαδή έως το καλοκαίρι του 2014. 


10. Η εργασία μας θα ανακοινωθεί κάπου; Πώς μπορώ να ενημερώνομαι για την πορεία του προγράμματος και να βλέπω τις δραστηριότητες των μαθητών;

Η εργασία μας θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα του εθνικού μας φορέα αλλά και στο λεγόμενο Ευρωπαϊκό Κοινό Θησαυρό. Εκεί ανακοινώνονται όλες οι εργασίες και είναι διαθέσιμες σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες.

Για την πορεία του προγράμματος μπορείτε να ενημερώνεστε από την ιστοσελίδα του σχολείου μας, αλλά και από την ιστοσελίδα που έχουμε δημιουργήσει τα συμμετέχοντα σχολεία και είναι γραμμένη στην αγγλική γλώσσα www.food4life.si