Συνεταιρισμός Γυναικών Φίλιας

 

 

Ο Συνεταιρισμός γυναικών της Φίλιας ιδρύθηκε το 2004, όταν αρκετές γυναίκες του χωριού μαζεύτηκαν και σκέφτηκαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα άλλων χωριών, καθώς ήδη από το 1999 είχαν αρχίσει να ιδρύονται οι πρώτοι συνεταιρισμοί σε διάφορα χωριά της Λέσβου. Πολλά από τα αρχικά μέλη του συνεταιρισμού έχουν τώρα αποχωρήσει και σήμερα ο συνεταιρισμός απαρτίζεται από 6 ενεργά μέλη.


 

 

Ο Συνεταιρισμός λειτουργεί όπως κάθε επιχείρηση. Έχει πρόεδρο, μέλη, γραμματέα, λογιστή, βιβλία στην εφορία κλπ. Χρειάζεται γνώσεις εμπορίου, να βρίσκεις τους κατάλληλους προμηθευτές ώστε να αγοράζεις πρώτες ύλες καλής ποιότητας και σε καλή τιμή και να προωθείς το εμπόρευμά σου. Χρειάζεται ένας συνεχής αγώνας.

 

 

Τα προϊόντα που παράγονται εδώ είναι κυρίως γλυκά του κουταλιού, λικέρ, γλυκά του ταψιού, σιροπιαστά, παραδοσιακά αμυγδαλωτά κλπ. Στα προϊόντα δεν μπαίνουν συντηρητικά και χρησιμοποιούνται αγνά υλικά και ελαιόλαδο αντί για σπορέλαιο ή άλλα λάδια. Τα προϊόντα παρασκευάζονται με την ίδια φροντίδα και επιμέλεια με την οποία ετοιμάζεται ένα σπιτικό φαγητό.


 

 

Μέσω του συνεταιρισμού και των τοπικών παραδοσιακών του προϊόντων διαφημίζεται το χωριό και η καλύτερη διαφήμιση είναι η καλή ποιότητα των προϊόντων αυτών. Επίσης τονώνεται η τοπική οικονομία με το εμπόριο που γίνεται μεταξύ του συνεταιρισμού, των πελατών και προμηθευτών του, ενώ ταυτόχρονα προσφέρεται και δουλειά σε γυναίκες του χωριού.


 

 

Μια από τις ιδιαίτερες γεύσεις του τόπου είναι τα αμυγδαλωτά που γίνονται βραστά και όχι ζυμωτά όπως αλλού, ενώ διακοσμούνται με λεπτομερή σχέδια, που γίνονται με μεράκι στο χέρι και είναι σκέτα έργα τέχνης. Η πλατσέτα είναι ένα σιροπιαστό με λεπτό τυλιχτό φύλλο στο οποίο μπορεί να προστεθεί μέλι και τριμμένο καρύδι.

Οι πληροφορίες προέρχονται από το πρόγραμμα "Διατροφή και παράδοση" που υλοποιήθηκε από τους μαθητές της 1ης Γυμνασίου το έτος 2008-2009