Συνεταιρισμός Γυναικών Σκαλοχωρίου

 

 

Ο Συνεταιρισμός Γυναικών Σκαλοχωρίου ιδρύθηκε στις 17 Ιουλίου του 2000. Είχε προηγηθεί ενημέρωση από το Δήμο Καλλονής σχετικά με το θεσμό του Συνεταιρισμού. Οι γυναίκες του χωριού ενημερώθηκαν ότι λειτουργούσαν ήδη δύο Συνεταιρισμοί, στην Πέτρα και στον Μεσότοπο και αποφάσισαν να ιδρύσουν τον δικό τους. Η λειτουργία του Συνεταιρισμού ξεκίνησε με πολλά μέλη και όρεξη για δουλειά. Τα ενεργά μέλη σήμερα είναι 10 και δουλεύουν στο Συνεταιρισμό με βάρδιες.

 

 
  Τα προ?όντα που παράγονται εδώ είναι ζυμαρικά (μακαρονάκι, χυλοπίτες), γλυκά του κουταλιού, γλυκά ταψιού, λικέρ, λαδάκια, αμυγδαλωτά, παξιμάδια, τραχανάς (το καλοκαίρι) κ.α. Φτιάχνονται όλα με αγνά σπιτικά υλικά και δεν έχουν συντηρητικά.

 

 

  Τα προϊόντα αυτά πωλούνται απ? ευθείας από το Συνεταιρισμό, ενώ τροφοδοτούν και την τοπική αγορά, όπως διάφορα χωριά και τη Μυτιλήνη. Τα προϊόντα του Συνεταιρισμού φτάνουν και εκτός νησιού, στην Αθήνα μέσω των Lesvosshop, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα κατόπιν παραγγελίας.


 

 
  Ο Συνεταιρισμός προσφέρει δουλειά σε γυναίκες του χωριού, συμβάλλει στη διαφύλαξη των παραδόσεων και δίνει ζωή στο χωριό, αφού πολύς κόσμος, ειδικά το καλοκαίρι, έρχεται από την Καλλονή, τη Μυτιλήνη, ή άλλα χωριά για να ψωνίσει. Ο Συνεταιρισμός έχει ένα καλό όνομα και είναι από τους πιο γνωστούς γιατί κρατάει την άριστη ποιότητα των προ?όντων του σταθερή από την αρχή της δημιουργίας του.


 

     

  Μερικές από τις ιδιαίτερες γεύσεις του τόπου είναι ο πασπαλάς, τα αμυγδαλωτά και τα «πουγκιά». Τα αμυγδαλωτά γίνονται και εδώ λίγο διαφορετικά και δεν είναι πολύ γλυκά. Γίνονται με τον ίδιο τρόπο που γίνονταν παλιά από τις γιαγιάδες με τις συνταγές να περνάν από γενιά σε γενιά. Παλιά τα έφτιαχναν μόνο σε γάμο ή αρραβώνα. Τα «πουγκιά» που φτιάχνονται με φύλλο, γέμιση με καρύδι, τηγανίζονται και μετά μπαίνουν στην άχνη, τα κερνούσαν και αυτά σε γάμους και αρραβώνες, και δεν θα τα βρει κανείς πουθενά αλλού. Τα Χριστούγεννα φτιάχνουν μελομακάρονα, γαλακτομπούρεκο, ενώ τις αποκριές κερνάν στα σπίτια ρυζόγαλο.

 Οι πληροφορίες προέρχονται από το πρόγραμμα "Διατροφή και παράδοση" που υλοποιήθηκε από τους μαθητές της 1ης Γυμνασίου το έτος 2008-2009