Παρακολούθηση του κομποστοποιητή
Η πολύ δουλειά έχει γίνει αλλά ο κομποστοποιητής δεν πρέπει να αφεθεί και στην τύχη του. Χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση, τροφοδοσία με νέα υλικά, ανακάτεμμα περίπου μια φορά τη βδομάδα και ενδεχομένως κάποιες διορθωτικές παρεμβάσεις. Στις 15 Γενάρη 2013, ρίξαμε μια ακόμη ματιά στην πορεία της κομποστοποίησης, προσθέσαμε καινούργια υλικά, όπως υπολείμματα τροφών, ξερά φύλλα, φύλλα ελιάς, χόρτα, προσέχοντας πάντα να διατηρούμε σταθερή την αναλογία άνθρακας/άζωτο 3/1. Βέβαια λίγο παραπάνο άζωτο, αυτές τις κρύες μέρες του χειμώνα, καθώς και η προσθήκη λίγης κοπριάς, μάλλον βοηθάει, αφού οι χαμηλές θερμοκρασίες επιβραδύνουν τις διαδικασίες, ενώ η υγρασία και το άζωτο τις επιταχύνουν. Παρόλο που καλύψαμε τον κομποστοποιητή μας με νάυλον, οι συνεχόμενες βροχές σε συνδυασμό με το δυνατό αέρα, μούσκεψαν το μίγμα και χρειάστηκε να προσθέσουμε ροκανίδι, το οποίο άλλωστε είναι και εξαιρετική πηγή άνθρακα. Το υλικό έχει συμπιεστεί αρκετά και ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε μερικά κλαδάκια που θα δημιουργήσουν κενά για να κυκλοφορεί ο αέρας, ώστε να αποφύγουμε τις αναερόβιες διαδικασίες και την έκλυση δυσάρεστων οσμών.
Ασχοληθήκαμε και με το λαχανόκηπό μας (commenius project), διαμορφώνοντας το παρτέρι όπου θα φυτέψουμε. Προσθέσαμε 2 τσουβάλια κοπρία και το σκάψαμε, ώστε μόλις πάρουμε τους σπόρους να ξεκινήσουμε
http://gym-filias.les.sch.gr/index.php/progs/150-2013-01-19-13-30-16#sigFreeIdb64bb84e7c